Piccolo neexistuje

 In Lifestyle, Zaujímavosti

Dnes si posvietime na iniciatívu spoza rieky Moravy – Piccolo Neexistuje.
U kávy espresso neexistuje viac variantov nápoja, nie je žiadne piccolo, malé alebo veľké espresso. Je len espresso. “Espresso je nápoj v objeme 30 ± 5 ml s doporučeným časom extrakcie 20 až 30 sekúnd vyrobený pod tlakom približne 9 barov.”-WBC 2012. Pomôžte nám reinštalovať kávovú kultúru.

Prečo tvrdíte, že piccolo neexistuje, keď sa u nás už vžilo a zakaždým, keď si ho objednám, dostanem malé presso podľa mojich predstáv? Prečo rozbíjate, čo funguje?

Netrápi nás ani tak moc prítomnosť slová piccolo v nápojových lístkoch, ako skôr devastácie práve pojmu espresso. Podnik, ktorý ponúka piccolo (a napríklad aj uchádzajúcej chuti a správnych parametrov), ten vždy k tomu ponúka espresso, ktoré nereprezentuje vôbec nič, čo by sa dalo piť. To je práve to, čo by sme si predstavovali, že z kaviarní raz zmizne: hrozná vec nesprávne nazývaná “presso”. Zostať môže len jedno jediné, zato dokonale vyladené a chuťovo skvele – espresso, ktoré barista vie namlieť, vyextrahovať, popísať a odprezentovať. To by mal byť ten základný stavebný kameň podniku, ktorý sa rozhodol pre tlakovú metódu prípravy kávy.

Čo ma má čo barista poučovať a opravovať ? Keby bol môj zamestnanec, hneď letí ! Hosť je pán!

Je na každom prevádzkovateľovi kaviarne (poťažmo baristovi) , ako veľmi si cení svojej práce a zrniek, ktoré stáli veľa námahy mnoho ďalších ľudí pred ním. Ak je barista uvedomelý, empatický a pozná dobre svoju prácu , nebude pre neho iste problém vľúdne presvedčiť hosťa, aby dal na jeho odporúčanie . To, že barista nechce vykonávať svoju prácu vedome zle a proti svojmu presvedčeniu , ešte nie je arogancia .

Domnievame sa, že neexistuje ešte stále nič ako právo hosťa dostať to, čo chce on. Hosť môže len pristúpiť na ponuku podniku – je to koniec koncov obojstranne dobrovoľne uzatváraný obchod ako každý iný. Ak bude káva dobrá, prostredie príjemné a obsluha erudovaná, podnik bude kvitnúť. Ak bude ponuka pre hostí neprijateľná, podnik skrachuje. Hosť je samozrejme vážený a obletovania hodný ,ale nie je pán, ktorý by mohol požadovať niečo, čo nie je v ponuke.

Prečo to tak hrotiť? Veď je to len káva.

Práve že nie je. Je to nesmierne množstvo práce a umu mnohých ľudí: od bioinžiniera, cez farmára, zberačov, ženy na triediacich linkách, degustátorov, nákupcu zelenej kávy, až po pražiarov a baristu. Tí predposlední alebo poslední v reťazi môžu za minútu zničiť to, o čo sa snažili iní pred nimi po dobu niekoľkých mesiacov až rokov. V kaviarni potom servírujú zákazníkovi za jeho peniaze smutný funébrmarš. S tým sa nehodláme zmieriť.


Ak chcete túto skvelú iniciatívu podporiť – čo by ste určite mali:), navštívte ich web kde nájdete ešte viac informácií a rôzne možnosti šírenia tej pravej kávovej kultúry.

Aj my pijeme na Slovensku praženú kávu od Coffeein.sk

Začínali  pred pár rokmi s predajom kávy a s cieľom priniesť na Slovensko kvalitnú značkovú kávu. Na samom začiatku podnikania s kávou zastupovali rôzne veľké kávové firmy a predávali ich produkty. Našli si Slovenského pražiara s takmer 20 ročnými skúsenosťami a začali predávať vlastnú, na Slovensku praženú kávu pod značkou COFFEEIN. Káva má veľmi dobrú chuť, ktorej sme prepadli ihneď po prvom dúšku. Vyskúšajte ju i vy.

coffeein.skcoffeein.sk

Akú kávu pijete vy? Akú by ste vôbec neodprúčali?

Gentlemen's Newsletter

Pridaj sa k viac ako 1000 ľudom, ktorí odoberajú naše novinky a zľavy



The following two tabs change content below.

Ondrej

Some people see things as they are and ask - why? I dream of things that never were and ask - why not?

Latest posts by Ondrej (see all)

Recent Posts
Showing 7 comments
  • fedor
    Odpovedať

    Z tohto popisu vyplyva, ze ked si v mojej kaviarni pytam piccolo, tak dostanem ristretto. Ja som spokojny, kavieren je spokojna. Nemame co riesit. Nehovoriac o tom, ze v kazdej krajine sa pouziva ina terminologia, nie vzdy tato, ktora je opisana v clanku. Skuste si v Parizi vypytat ristretto… 😉

    Mimochodom, ten zoznam napojov z kavy je omnoho dlhsi. Napr. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_coffee_beverages

    Nehovoriac o tom, ze tie definicie jednotlivych napojov sa lisia od zoznamu k zoznamu.

    Takze ludia, uzite si dobru kavu vo vasej oblubenej kaviarni a netvarte sa ako odbornici na terminologiu 😛

    • Ondrej
      Odpovedať

      Suhlasime, ze pvy krok je najst dobru kavu a uzit si ju. Inicitiava vsak je o stupen dalej a cielom je edukovat ludi, co si ju vychutnavaju a aj tych co kavu ponukaju. Piccolo jednoducho neexistuje ako termin a coraz viac je vidno kaviarni, kde si to uvedomuju a kde baristi maju za sebou patricne skolenia a ponukaju viac nez iba kavu. Odporucame aj pre Vasu kaviaren:)

    • martin
      Odpovedať

      Podľa mňa, keď raz máte v ponuke espresso, ristretto a pod. tak používate talianske názvoslovie. A v tom pojem piccolo neexistuje. A v Parizi velmi dobre vedia, co je to ristretto. Chodim tam pravidelne =)

    • passco
      Odpovedať

      No mas pravdu ale popremýšlaj.. Prídeš do zahraničia a reštika ti ponúkne bryndzové halušky ale pod názvom ja neviem Bryton gnocchi alebo klasicky Cheese gnocchi. Co by si so o tom pomyslel? 😀

pingbacks / trackbacks

Leave a Comment

Kontaktujte nás

Máte otázku? Neváhajte sa nás spýtať

0

Start typing and press Enter to search