Otázky o káve časť prvá – v kaviarni

 In Lifestyle

Náš blog o kávičke a o českej iniciatíve od Piccolo Neexistuje patrí medzi Vaše najobľúbenejšie. A keďže aj my sami sa v tejto oblasti radi vždy čosi nové dozvieme, rozhodli sme sa Vám priniesť trojdielny seriál o káve z kaviarne, jej chuti a o príprave tohoto nápoja doma. Celý seriál je formou otázok a odpovedí a ďakujeme zaň práve českej stránke Piccoloneexistuje.cz.

Otázky o káve časť prvá - v kaviarni

Nie je v tom malom espresse moc veľa kofeínu? Určite z toho dostanem infarkt, nedám si radšej väčšie? 
To je jeden z najväčších omylov o espresse. Kofeín je totiž látka mierne rozpustná vo vode a jeho množstvo v káve závisí na dĺžke času pretekania vody mletou kávou. Pri správnom postupe nemá kofeín čas, aby sa rozpustil všetok.

Espresso je pre mňa moc malé. Chcem si kávu vychutnávať dlho. Čo si mám vybrať? 
Áno, espresso je len jedno a nadstavovať by sa malo iba mliekom v nápojoch ako macchiato, cappuccino alebo cafè latte, prípadne horúcou vodou ako Americano. V prípade, že si chcete kávu vychutnávať a mať ju na stole dlho, potom doporučujeme kvalitnú filtrovanú kávu.

Aký je teda rozdiel medzi Americanom a Lungom?
Americano je espresso správnych parametrov doliate čistou horúcou vodou v pomere 1:5. Dobre chutiace lungo je espresso správnych parametrov doliate čistou horúcou vodou v pomere 1:1.

Na čo slúžia rôzne veľkosti šálok na kávu v kaviarňach, keď existuje iba jedno espresso? 
Pýtate sa zrejme na rozdiel medzi šálkami na espresso, cappuccino a caffé latte. Objemy sú nasledovné:
espresso (demitasse) šálka: 60 až 90 ml
cappuccino šálka: 150 až 180 ml (sem sa servíruje aj espresso doppio)
caffè latte šálka: 280-330 ml

Odporúčame vyvarovať sa pri objednávke slovám ako normálne, klasické, štandardné. Každý ich totiž môže chápať inak. Rovnako kašlite na to, či to bude alebo nebude presso, či piccolo. Podstatný je iba objem, resp. hmotnosť. Môžete teda skúsiť napr. vetu: “Prosím si espresso s objemom 30ml.” Ak Vám obsluha prinesie objem výrazne väčší (1-2dcl), môže to byť dôvod na reklamáciu.

374a5ba9de7f9f5a2f068add6b3fa855

Vravíte, že piccolo neexistuje. Prečo si ale potom u nás v bare jeden Talian stále pýta caffé piccolo? 
Slovo piccolo používa, pretože znamená po taliansky „malý“ a už vie, že keď nápoj týmto slovom neupresní, dočká sa v našich končinách kávovej polievky. Jedná tak vlastne v sebaobrane.
Mimochodom, je to presne ten Talian, ktorý si vo svojej domovine objednáva vždy un caffè. To je ten výraz pro skutočné espresso.

Ako spoznám, že som dostal správne a kvalitné espresso vo svojej kaviarni?
Vzdelávajte sa, pátrajte, zájdite na kurz, alebo si nájdite referencie na internete. V kaviarni si všímajte zásobník na mlynčeku a parné trysky – oboje musia byť dokonale čisté. Potom si s baristom pokecajte o káve, ktorú pripravuje, uistite sa, že obaja viete, čo si objednávate. Nápoj by mal mať stanovené parametre a mal by chutiť aj bez cukru sladko, mal by mať kyselinku, silné telo a príjemnú dlhotrvajúcu dochuť. Nežiadúci je drevnatý a horký koniec, vôňa by nemala pripomínať drevené uhlie, gumu, olej, rybacinu.

Spoznám kvalitu espressa nasypaním cukru na penu?
Nie. Pevnosť a farba cremy síce môže prezradiť chyby pri príprave, avšak nie je tak dôležitá, ako chuť samotnej kávy. O nič iné pri pití kávy predsa nejde. Kvalitu viedenského teľacieho rezňa tiež predsa neskúšame tým, či na ňom dobre drží kečup. Okrem toho si cukrom kávu trocha kazíte. Podľa nás, ak si sladíte kávu, zrejme Vám nechutí a mali by ste si nájsť zdroj kvalitnejšej kávičky.

Gentlemen's Newsletter

Pridaj sa k viac ako 1000 ľudom, ktorí odoberajú naše novinky a zľavy

The following two tabs change content below.

Ondrej

Some people see things as they are and ask - why? I dream of things that never were and ask - why not?

Latest posts by Ondrej (see all)

Recommended Posts

Leave a Comment

Kontaktujte nás

Máte otázku? Neváhajte sa nás spýtať

0

Start typing and press Enter to search