Otázky o káve časť druhá – chuť

 In Lifestyle

Náš blog o kávičke a o českej iniciatíve od Piccolo Neexistuje patrí medzi Vaše najobľúbenejšie. A keďže aj my sami sa v tejto oblasti radi vždy čosi nové dozvieme, rozhodli sme sa Vám priniesť trojdielny seriál o káve z kaviarne, jej chuti a o príprave tohoto nápoja doma. Celý seriál je formou otázok a odpovedí a ďakujeme zaň práve českej stránke Piccoloneexistuje.cz.

kava chut

Tá káva je kyslá, znamená to, že je pokazená? Vraj sa musí poriadne upražiť!
Káva je ovocie, a preto do zrnka prechádza veľa kyselín, okrem iných aj kyselina citrónová, chlorogénová, jablčná, kávová a veľa ďalších. Neexistuje teda dôvod prečo by sa nemali prejaviť v šálke kávy. Acidita, alebo žiadúca kyselinka, robí kávu iskrivejšou, dodáva jej život a rozjasňuje ju. Nesmie však byť štiplavá, agresívna. V takom prípade sa naozaj jedná o defekt spôsobený pravdepodobne nedozretými alebo sfermentovanými kávovými plodmi. K preferencii kávy chutiacej po ovocí je potrebné sa doslova prepiť. Neskôr ju budete doslova vyhľadávať.

Mám si vybrať tmavšie alebo svetlejšie praženie pre svoju kávu?
To sa nedá tak úplne jednoznačne povedať. Každému druhu výberovej kávy pristane iná varianta a pražič by mal vedieť aký spôsob použije. Spôsobov a výsledkov je neuveriteľne veľa. Dá sa experimentovať a skúšať nové varianty, avšak všeobecne sú zaužívané tieto dve možnosti:

  • Svetlé praženie (pergamen je svetlý, zrnko je matné, má farbu a vôňu mliečnej čokolády) zachováva prirodzené ovocné tóny a aróma, hodí sa na prípravu filtrovanej kávy. Štýl typický skôr pre severské krajiny a moderné poňatie výberovej kávy.
  • Tmavé praženie (pergamen je tmavý, hnedé až čierne zrnko sa začína lesknúť) je v chuťovo viac horké, hodí sa skôr na prípravu espressa, ustupujú prirodzené prírodné chute a tóny, dominuje chuť praženia. Štýl typický pre južné krajiny.

Kazí mlieko kávu?
Ak Váš hostiteľ servíruje nápoj zo zlých zrniek, upražených tmavo ako smrť a navyše starých, potom neostáva nič iné, než zo slušnosti mlieko pridať a vypiť. Ak pražiareň pripravila zo zrniek espresso zmes, ktorá je vyladená do mliečnych nápojov ako je cappuccino, cafè latte, alebo espresso macchiato, vznikne pridaním mlieka ohromná lahoda. Ak však niekto pracuje s výberovou kávou a servíruje skutočne niečo charakteristické, čo chutí výborne samo o sebe, potom je veľká škoda mlieko pridávať, pretože zastrie to, prečo farmár a pražič tvrdo pracovali. Do vína s prívlastkom tiež nepridávame nič. My si vyberáme kávové zrnká, ktoré mlieko nepotrebujú a preto nemusíme nad mliekom ani premýšľať.

Otázky o káve časť druhá - chuť

Kazí cukor (sirupy) kávu?
Vlastne nás nenapadá, prečo si sladiť kávu. Obzvlášť v západných krajinách, kde je sacharidov v potravinách prebytok. Protože sama o sebe nie je dobrá? Tak to je asi čas sa obzrieť po takej, ktorá bude sladká aj bez trstiny, či repy. Ak máte kávu dobrú, najlepšie výberovú, určite jej musíte dať pár krát šancu, ona sa Vám za to odmení. Nebude to síce na prvý dúšok, ale po čase sa ku sladeniu už nevrátite.

Prečo by som si ale nemohol dať svoje obľúbené frappumochačokočíno s trojitým sirupom, dvanástimi cukrami, šľahačkou a vaječným koňakom?
Samozrejme dajte si, ale pamätajte, že:

  • energetická výdatnosť je väčšia ako malý obed
  • v zlej kaviarni sa takto maskuje ohavná chuť samotnej kávy
  • v dobrej kaviarni s výberovou kávou Vám asi niečo takéto ani nebudú chcieť pripraviť, pretože to bude proti ich presvedčeniu

Gentlemen's Newsletter

Pridaj sa k viac ako 1000 ľudom, ktorí odoberajú naše novinky a zľavy

The following two tabs change content below.

Ondrej

Some people see things as they are and ask - why? I dream of things that never were and ask - why not?

Latest posts by Ondrej (see all)

Recommended Posts

Leave a Comment

Kontaktujte nás

Máte otázku? Neváhajte sa nás spýtať

0

Start typing and press Enter to search