Čo treba vedieť o víne

 In Lifestyle, Zaujímavosti

Dnes prinášame ďalšiu časť života gentlemana, o ktorej by mal každý z vás vedieť aspoň základy. Správne, hovoríme o víne. Ani z ďaleka neponúkneme obsiahlu encyklopédiu o víne, ale sumár základných informácií, ktorý môžete vždy využiť. Víno je už od staroveku považované za zdravý nápoj, ktorý povznáša ľudskú myseľ a prispieva k dobrému telesnému stavu človeka. Pravidelné, ale primerané pitie vína predchádza rôznym chorobám, naviac tiež uvoľňuje psychiku, pomáha odbúrať stres, zabudnúť na starosti a navodiť príjemnú náladu.

Starí Egypťania verili, že víno je darom boha Ozirisa, syna boha nebies a zeme, ktorý bol víťazom nad smrťou, a ktorý sa zrodil zo svojho popola, rovnako ako sa každý rok znovu zrodí hrozno viničového kra, ktorý sa zdal byť mŕtvym. Egyptské vinohradníctvo dosiahlo najväčší rozkvet v rokoch 2700 až 2400 pred n.l. a už v tom čase poznali viac odrôd viniča. O vyspelosti vinárstva a vinohradníctva v Egypte sa zachovalo veľa dokladov. Našli sa džbány z pálenej hliny, na ktorých je uvedený ročník vína, jeho kvalita, pôvod a dokonca aj vedúci vinice! V tom čase bolo víno v Egypte, Sýrii, Babylónii a iných krajinách veľmi obľúbené a považovalo sa za jednu zo základných životných potrieb. Pestovanie viniča bolo rozšírené aj po celom Grécku. Veď pestovanie viniča a pitie vína bolo súčasťou gréckej kultúry. Za zakladateľa vinárstva bol považovaný boh vína Dionýz, o ktorom vzniklo veľa povestí. V starom Grécku bolo veľmi veľa autorov, ktorí ospievali víno. Na začiatku sa víno považovalo za posvätný a liečivý nápoj, ale neskôr sa stalo bežne používaným nápojom. Najznámejší autor tých čias Homér ospieval víno vo svojej Iliade, kde dokonca uvádza mestá a oblasti, kde sa pestuje vinič. V starom Ríme sa pestovanie viniča a výroba vína rozšírili v 8. až 1. storočí pred n.l. Víno bolo veľmi obľúbené a používalo sa najmä pri hostinách k jedlu. Z tých čias sa zachovalo veľa kníh, v ktorých sú uvedené postupy pri výrobe vína. Tiež sú tam uvedené odrody bielych a modrých vín, ktoré sa vtedy pestovali. Diela, ktoré v tom čase vznikli, používali a citovali autori až do stredoveku. Pestovanie viniča a výroba vína sa udomácnili v celom dnešnom Taliansku. Počas rímskych vojenských výbojov rozširovali rímske légie na príkaz panovníka pestovanie viniča a výrobu vína na všetkých obsadených územiach. Takýmto spôsobom sa dostalo pestovanie viniča do Francúzska, Španielska, Nemecka i na naše územia.

Členenie podľa spracovateľského hľadiska

  • odrodové víno
  • značkové víno
  • cuvée (víno)
  • výber (víno)

Členenie podľa obsahu cukru

Vína tiché

  • suché – najviac 4 g.l−1 zvyškového cukru
  • polosuché – 4,1–12 g.l−1 zvyškového cukru
  • polosladké – 12,1–45 g.l−1 zvyškového cukru
  • sladké – minimálne 45 g.l−1 zvyškového cukru

Sekty

  • brut nature (prírodne surové) – menej ako 3 g.l−1 cukru (bez pridania cukru do šťavy)
  • extra brut (obzvlášť surové) – 0–6 g.l−1 cukru
  • brut (surové) – do 15 g.l−1 cukru
  • extra dry (obzvlášť suché) – 12–20 g.l−1 cukru
  • sec (suché) – 17–35 g.l−1 cukru
  • demi-sec (polosuché) – 33–50 g.l−1 cukru
  • doux (sladké) – viac ako 50 g.l−1 cukru

 

Nové označenie slovenských vínPôvodný / nový názov kategórie vína
Víno bez zemepisného označeniaPôvodné označenie kategórie „stolové víno“ platí v krajinách EÚ do 1. 8. 2009. Po tomto termíne sa môžu stolové vína označovať názvom odrody na etiketách a budú klasifikované ako „víno“.
Víno so zemepisným označenímPôvodný názov „oblastné víno“ bude zmenený na „regionálne víno“. Tradičné označenia kategórií: akostné víno, akostné víno s prívlastkom, pestovateľský sekt, sekt V.O. a tokajské víno ostávajú v platnosti.
Víno s chráneným označením pôvoduZákladom označenia sú apelácie Slovenskej republiky. Tradičné označenia kategórií: akostné víno, akostné víno s prívlastkom, pestovateľský sekt, sekt V.O. a tokajské víno ostávajú v platnosti.
Districtus Slovakia Controllatus (D.S.C.)Víno s chráneným označením pôvodu najvyššej kvality zo slovenských apelácií. Požiadavky na jeho výrobu stanoví osobitný predpis.
Akostné vína s prívlastkomNajnižšia cukornatosť muštuĎalšie technologické požiadavky na spracovanie hrozna
Kabinetné víno19 °NMZdravé hrozno v plnej zrelosti
Neskorý zber21 °NMZdravé hrozno v plnej zrelosti
Výber z hrozna23 °NMZdravé hrozno v plnej zrelosti zo starostlivo vyberaných strapcov
Bobuľový výber26 °NMRučne zberané prezreté strapce hrozna, z ktorých boli ručne odstránené nezrelé a poškodené strapce
Hrozienkový výber28 °NMRučne vyberané prezreté bobule hrozna
Cibébový výber28 °NMRučne vyberané prezreté bobule hrozna zušľachtené účinkom vláknitej huby Botrytis cinerea Persoon
Ľadové víno27 °NMHrozno zberané pri teplote – 7 °C a nižšej, ktoré zostalo v priebehu zberu a spracovania zmrznuté
Slamové víno27 °NMDobre vyzreté hrozno, pred spracovaním skladované na slame, rohožiach z rákosia alebo zavesené na šnúrkach v dobre vetranej miestnosti najmenej 3 mesiace

Červené víno sa odporúča piť najmä večer, nakoľko upokojuje, tlmí všetky telesné funkcie a podporuje spánok. Biele, naopak, podnecuje, okrídľuje a dvíha aktivitu.
Víno zvyšuje dôvtipnosť, bystrosť a vynaliezavosť mozgu, napĺňa ho živými, vrelými a hravými myšlienkami, čo tvrdil už William Shakespeare, a mal veru pravdu. Popíjať po troške a s mierou v priebehu dňa povzbudzujúce biele vína zlepšuje prekrvenie mozgu, a tak im človek môže vďačiť za nejednu inšpiráciu. Zvlášť rýchlo pôsobia pre svoj obsah kyseliny uhličitej šampanské vína a sekty, ale aj iné rezké druhy. Nezáleží na tom, či je víno biele alebo červené: jeden pohár pridáva uvoľnenú, radostnú náladu a pocit spokojnosti.

vinko

Čoho sa treba vyvarovať!

  • Zlého vytemperovania vína. Každý druh vína potrebuje inakšie vlastnosti pri rozdielnych teplotách.
  • Zvoliť zlý tvar pohára. Ak chceme mať dokonalý pôžitok z pitia vína a dosiahnuť otvorenie sa všetkých aromatických zložiek musíme zvoliť správny tvar pohára.
  • Vína sa nehodia k jedlám, ktoré obsahujú vo väčšej miere ocot.
  • Morská voda, alebo čokoľvek ju obsahujúce je nezlučiteľné s červeným vínom.
  • Čokoládové a hutné krémové dezerty tvoria na jazyku povlak, preto volíme víno s vyšším obsahom alkoholu, alebo víno šumivé.
  • Pikantné jedlá nekombinujeme s vínami s vyšším obsahom tvrdých kyselín.
  • Nezabúdajme, že víno obsahuje alkohol, preto popíjajme vínko s mierou a po malých dúškoch, aby sme dokonale vychutnali všetky krásy tohto prírodného moku.
  • Pri prelievaní obsahu fľaše do karafy dávame pozor, aby nám depot neprešiel do karafy.

Karafy na obrázku vyrábajú šikovní slovenskí dizajnéri z MEJD Studio.

oakcaraf_stefannosko5

Ako na človeka pôsobí víno?

  • Mladé suché biele víno vraj obsahuje minerálne soli a stopové prvky, ktoré zlepšujú produkciu tráviacich štiav, a teda aj problémy s nadúvaním.
  • Problémy s hnačkou by mal vyriešiť pohár červeného pred a po jedle, vďaka obsahu tanínu. Zápchu zase mladé biele.
  • Červené víno podľa vedcov z univerzity v Ulme obsahuje látku resvatrol, ktorá by podľa nich mohla byť prevenciou nielen voči kardiovaskulárnym chorobám, ale dokonca aj Alzheimerovi
  • Fosfáty, železo a vitamín B12, ktoré tento nápoj obsahuje, urýchľujú tvorbu červených krviniek a tým pádom zvyšujú transport kyslíka v krvi
  • Fosfor v rulandských a burgundských červených vínach by mal posilňovať nervy
  • Vylučovanie odpadových látok a urýchlenie látkovej výmeny zas vraj podporujú ružové vína, rizlingy a silvány
  • Vysoké množstvo draslíka, ktoré sa nachádza v ľahkých červených vínach, by malo pôsobiť priaznivo na unavené svalstvo očí

Gentlemen's Newsletter

Pridaj sa k viac ako 1000 ľudom, ktorí odoberajú naše novinky a zľavy

The following two tabs change content below.

Ondrej

Some people see things as they are and ask - why? I dream of things that never were and ask - why not?

Latest posts by Ondrej (see all)

Recent Posts
Showing 2 comments
    pingbacks / trackbacks

    Leave a Comment

    Kontaktujte nás

    Máte otázku? Neváhajte sa nás spýtať

    0

    Start typing and press Enter to search